De Russische president Vladimir Poetin heeft maandenlang zijn troepen voor de grens van Oekraïne opgesteld, met meer dan 100.000 soldaten, artillerie, raketten en gevechtsvliegtuigen. Tot dusver heeft de diplomatieke weg tot weinig beweging geleid – en te midden van deze kritische stemming beginnen Rusland en Wit-Rusland een gezamenlijke manoeuvre met tienduizenden troepen – op enkele kilometers van de Oekraïense grens.

Deze foto verstrekt door de persdienst van het Russische ministerie van Defensie op 10 februari 2022 toont gevechtstroepen van het S-400 luchtverdedigingssysteem tijdens de militaire oefeningen “Union Courage-2022” tussen Rusland en Wit-Rusland op het oefenterrein in de regio Brest. dpa

Deze foto verstrekt door de persdienst van het Russische ministerie van Defensie op 10 februari 2022 toont gevechtstroepen van het S-400 luchtverdedigingssysteem tijdens de militaire oefeningen “Union Courage-2022” tussen Rusland en Wit-Rusland op het oefenterrein in de regio Brest. dpa
Het Westen vreest nu dat dit het voorwendsel voor een invasie zou kunnen zijn. Rusland probeert op zijn beurt deze bezorgdheid weg te nemen.

Al van tevoren was de kritiek binnen de NAVO enorm – maar desondanks houden Rusland en Wit-Rusland hun gezamenlijke militaire manoeuvre op vijf militaire bases, vier luchtmachtbases en diverse andere locaties in Wit-Rusland, zoals het Russische ministerie van Defensie donderdag (10 februari) verklaarde.

Militaire manoeuvres in het noorden van Oekraïne: “Situatie is gevaarlijk als de hel”.
Het doel van deze oefeningen is de strijdkrachten voor te bereiden op het “stoppen en afweren van agressie van buitenaf in het kader van een defensieoperatie”. Het zwaartepunt van deze manoeuvres: de regio Brest, op ongeveer 60 kilometer van de noordelijke Oekraïense grens. Deze manoeuvre loopt af op 20 februari 2022, aldus de verklaring.

Deze satellietfoto van Maxar Technologies toont de omvang van de manoeuvre. Hier is een Sukhoi Su-25 grondaanvalsvliegtuig te zien op het vliegveld Luninets in Belarus. Rusland heeft troepen van Siberië en het Verre Oosten naar Wit-Rusland overgebracht voor uitgebreide gezamenlijke oefeningen. Het Westen vreest dat Rusland van plan is Oekraïne vanuit het noorden aan te vallen. dpa

Deze satellietfoto van Maxar Technologies toont de omvang van de manoeuvre. Hier is een Sukhoi Su-25 grondaanvalsvliegtuig te zien op het vliegveld Luninets in Belarus. Rusland heeft troepen van Siberië en het Verre Oosten naar Wit-Rusland overgebracht voor uitgebreide gezamenlijke oefeningen. Het Westen vreest dat Rusland een aanval op Oekraïne plant vanuit het noorden. dpa
De NAVO – en ook Duitse politici – hadden scherpe kritiek op de stap. Rusland heeft zich “de facto militair aangesloten bij Wit-Rusland”, zei SPD-deskundige voor buitenlands beleid Michael Roth op donderdag 10 februari op ZDF’s “Morgenmagazin”. Hij noemde de situatie in Oost-Europa “brandgevaarlijk” met het oog op de militaire manoeuvre. Ook de Franse regering maakt zich grote zorgen: minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian verklaarde tegenover de omroep “France Inter” dat de oefeningen “extreem” grootschalig waren. Frankrijk is bezorgd over dit “gebaar van groot geweld”.

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.