De door bondskanselier Olaf Scholz geplande algemene vaccinatieplicht maakt weinig kans werkelijkheid te worden. Dit is niet alleen te wijten aan de Omikron variant.

Natuurlijk moet men een beetje voorzichtig zijn met prognoses in deze pandemie, want het is al vaker voorgekomen dat het virus roet in het eten gooit en iedereen overrompelt. Maar met dit voorbehoud in het achterhoofd, is het vrij veilig om te zeggen dat universele vaccinatie dood is. Het heeft tenminste een bijna-dood ervaring.

Daar zijn ten minste vier redenen voor, een medische, een psychologische en twee politieke. Die allemaal nauw met elkaar verbonden zijn.

Eerst de medische reden, of preciezer: de epidemiologische reden. Hoe meer cijfers en modellen erop wijzen dat de omicron-variant veel besmettelijker maar overwegend milder van aard is dan de delta-variant, en hoe duidelijker de indruk wordt dat dit de reden is waarom de intensive care-afdelingen minder overbelast zijn en het aantal sterfgevallen de neiging heeft niet te stijgen, hoe moeilijker het is om een algemene grondwettelijke vaccinatieplicht te rechtvaardigen.

Want als we de pandemie redelijk goed doorkomen met maskers, afstand en 2G-regels, als de intensive care-afdelingen niet overvol zijn en een buitensporig aantal sterfgevallen kan worden voorkomen, dan zou verplichte vaccinatie, toch een vrij grote staatsinmenging in de grondrechten, niet in verhouding staan tot de voordelen. Verplichte vaccinatie, althans volgens de basiswet, kan niet zomaar worden bevolen en zeker niet quasi op voorhand, voor een of andere toekomstige, mogelijk veel ergere variant, waarover vandaag echter niets concreets kan worden gezegd. Met andere woorden: Op dit moment lijkt het virus van de verplichte vaccinatie te ontsnappen.

Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)

Categorieën: Uncategorized

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.